Dudokkwartet (20-01-2019)

strijkkwartet

Dudok Quartet Amsterdam 'Sharing the heart of music’ Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. We laten zien én horen dat de muziek die wij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Met onze muziek gaan we in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online.

In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooit de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.

Het Dudok Quartet Amsterdam studeerde bij het Alban Berg Quartett in Keulen en vervolgens twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel, waar ze in 2013 afstudeerden met de hoogste onderscheidingen. Tussen 2011 en 2013 gooide het kwartet hoge ogen op internationale concoursen voor strijkkwartetten, zoals Quatuors à Bordeaux en Joseph Joachim Weimar. In 2014 ontving het kwartet de Kersjes Prijs, de grootste Nederlandse prijs voor een kamermuziekgroep met exceptioneel talent. Sinds 2017 bespeelt het kwartet instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF): violen van Francesco Goffriller en Vicenzo Panormo, een altviool van Max Möller en een cello van Sébastien Philippe Bernardel. Hun eerste album Metamorphoses werd in 2015 internationaal lovend ontvangen, onder andere met een Editor’s Choice in The Gramophone. Hun tweede album Labyrinth kreeg een soortgelijke ontvangst in 2017 met een vijf sterren-recensie in BBC Music Magazine.

Recente hoogtepunten omvatten onder andere het debuut van het kwartet in de Verenigde Staten, in het Konzerthaus in Wenen en in het Beethovenhaus in Bonn en de wereldpremière van Kaija Saariaho’s opera Only the Sound Remains met Philippe Jaroussky en de Nationale Opera. In oktober 2017 bracht het kwartet in samenwerking met productiehuis Oorkaan en regisseur Rosabel Huguet een bewerking van Beethovens strijkkwartet opus 132 in premiere, speciaal vormgegeven voor kinderen van zes jaar en ouder.
Het Dudok Quartet Amsterdam is regelmatig te gast in zowel het Concertgebouw als in het Muziekgebouw in Amsterdam treedt op in zalen door heel Europa

Masterlinks Internet Solutions 2018