Expositie Collectie Rehmann & Vitrine-expositie van Onna ONDER VOORBEHOUD (07-03-2021)

Een combinatie van grafische en fotografische beelden

Vanwege de COVID-19 restricties t/m 2 maart zal deze tentoonstelling NIET op 7 februari open gaan voor het publiek. Wel worden de nodige voorbereidingen getroffen mochten musea na 2 maart wel weer open mogen, om de tentoonstelling dan vanaf 7 maart  te laten lopen. mocht het tegenzitten dan hebben we eventueel ook de periode van 4-25 april nog achter de hand wanneer de Klokkezolder ook nog vrij is.

Nadere info volgt zo spoedig mogelijk

In het verleden heeft de Stichting Kasteel van Rhoon twee schenkingen ontvangen, te weten de collectie Scherft en de collectie Rehmann. Beide collecties bestaan uit voornamelijk grafisch werk.  Na een expositie van de collectie Scherft is nu de collectie Rehmann aan de beurt na eerder in juni 2020 ook al te zijn geannuleerd vanwege Covid-19.
Tijdens de expositie zijn o.a. etsen, litho’s en zeefdrukken te zien. Er is niet gekozen voor een thema, de selectie is gebaseerd op het idee veel verscheidenheid in onderwerp en techniek te laten zien.

Naast het werk uit de collectie Rehmann kunnen bezoekers genieten van de vitrine-expositie ‘the butterfly effect’ van fotograaf Louisiana van Onna, een project in samenwerking met Naturalis en de Vlinderstichting.  Ze zijn makkelijk te overzien, heel klein maar zodra je ze ziet gegrift in je geheugen door hun magische blauw. Zigzaggend laten ze een spoor na in je zicht, om vervolgens snel weer te verdwijnen. Het Gentiaanblauwtje. 30 jaar geleden vlogen ze in walmen over natte heidelandschappen in heel Nederland. Een prachtig gezicht en daarmee een icoon voor onze biodiversiteit.

Over Louisiana van Onna:
Louisiana van Onna (22-01-1995, Amsterdam) is een fotografe werkzaam in Den Haag, afgestudeerd van de KABK in 2019. Met haar fotografie probeert ze het kleine in de natuur vast te leggen. Klimaatverandering en biodiversiteit gaan haar aan het hart, door zowel als fotografe als onderzoeker vult ze haar projecten op waarbij ze hoopt dat kijkers extra waardering krijgen voor de vergankelijkheid van de natuur. "Het Gentiaanblauwtje is daar een goed voorbeeld van” constateert ze.
"Het is een vlindertje wat afhankelijk is van de klokjesgentiaan en bossteekmieren om te kunnen leven, enkel als al deze factoren aanwezig zijn in het landschap, kan ook de vlinder er zijn. Op het moment is dat nog maar in enkele natuurgebieden in Nederland.”
Deze vlinder is een soort icoon en ambassadeur geworden van biodiversiteit; hij staat op postzegels, straten zijn ernaar vernoemd, maar haar generatie lijkt deze vlinder niet eens te kennen. "Waar er ooit zo veel waren, is deze soort in de laatste 30 jaar met 93% achteruit gegaan. Een ons vroeger bekend blauw gezicht verdwijnt langzaam uit ons landschap, en daarmee ook uit ons collectief geheugen.
”Fotografie en film is een mooie manier om dit te onderzoeken, omdat het gaat over het letterlijk ‘vastleggen’ van zijn bestaan. Zo wordt dit project een poging om het Gentiaanblauwtje weer terug te brengen in ons collectief geheugen én onze achtertuinen.
Meer info: www.louisianavanonna.com

Masterlinks Internet Solutions 2021