Meer informatie

Tweede Pinksterdag 2021 (24-05-2021)

Op de Dag van het Kasteel staan kastelen en buitenplaatsen jaarlijks open voor het publiek op Tweede Pinksterdag

Op de Dag van het Kasteel staan kastelen en buitenplaatsen jaarlijks open voor het publiek op Tweede Pinksterdag. De meer dan 100 deelnemende locaties laten zo de bijzondere monumenten en hun verhalen aan de bezoekers ervaren.

HET KASTEEL VAN RHOON DOET OOK MEE
Ondanks de nog geldende COVID-19 beperkingen hebben de vrijwilligers van de Stichting Kasteel van Rhoon zich hard gemaakt om op deze bijzondere dag toch iets te kunnen bieden aan bezoekers. Het Kasteel zelf is, evenals musea bijvoorbeeld, waarschijnlijk nog niet toegankelijk voor publiek. Wel zullen bij goed weer de diverse terrassen rond het Kasteel geopend zijn waar u kunt genieten van de rust en idyllische omgeving onder het genot van een hapje en een drankje.

VIRTUELE RONDLEIDINGEN
Daar fysieke rondleidingen waarschijnlijk nog niet mogelijk zijn, bieden we de optie voor een virtuele rondleiding door de diverse vertrekken in het gebouw en de directe omgeving. Johan Boonstoppel heeft samen met de commissie rondleidingen hiervoor beelden gemaakt in vier reportages:
1.      Rond het kasteel https://youtu.be/vTivkb25fuI
2.      Hal en Annazaal https://youtu.be/gjdXww952QE
3.      Begane grond https://youtu.be/hHfXCZgHZHY
4.      1e verdieping en zolder https://youtu.be/aUAqlGdzW80

Ook heeft hij met Netty Wermeester, gids van het Zuid-Hollands Landschap, een video gemaakt van een rondleiding door de bossen en tuinen rond het Kasteel  https://youtu.be/IoRRzCNuRpA.

De nadruk in de video lag op de rol van de water rond het Kasteel in een zogenoemde WATERWANDELING. Dit om invulling thee geven aan het thema van de Dag van het Kasteel: WAT? WATER? In de video komen de diverse facetten en functies en het belang van water rond het kasteel naar voren, en delen daarvan worden gebruikt voor een speciale app.

WATERWANDELING IN EEN APP
Trek erop uit op Dag van het Kasteel. Het programma is zo ingericht dat je covid-proof de dag kunt beleven. Onze vrijwilligers hebben wandelingen gemaakt over het kasteelterrein, buitenplaats en landgoed en die in de app gezet. Zo kun je individueel aan de wandel. Laat je verrassen door verhalen over de vijvers, het werk dat op het landgoed plaatsvond, bijzondere beplanting of de invloed van de huidige waterhuishouding op de buitenplaats.

Download de gratis Spacetime Layers app op je telefoon en maak de waterwandeling·       
Waar vind je de app? https://dagvanhetkasteel.nl/waterwandelingen·       
De wandeling in de app: https://dagvanhetkasteel.nl/waterwandeling-rhoon

MEER INFO·         
Website Dag van het Kasteel https://dagvanhetkasteel.nl

Achtergrond thema "WAT? WATER?” – Dag van het Kasteel 24 mei 2021 2e Pinksterdag

In Nederland zijn verschillende waterburchten. Dit type kasteel is direct omgeven is door een of meerdere slotgrachten of door ander water. Voorbeelden van dit soort kastelen zijn het Muiderslot, Slot Loevestein, Kasteel Ammersoyen, Kasteel Radboud en Kasteel Brederode. Ook het Kasteel van Rhoon is omgeven door water. 

Er lagen veel meer waterburchten in Nederland. Ten zuiden van het dorp Eelde vind je nog de restanten van een middeleeuws kasteel dat bekend staat onder de naam de Waterburcht. Dit kasteelterrein is één van de weinige burchten in Nederland waar het middeleeuwse verdedigingssysteem, bestaande uit een stelsel van meervoudige wallen- en grachten, nog goed zichtbaar is boven de grond. 

Grachten hadden meer functies, naast verdediging.
Belangrijke redenen voor de aanleg en instandhouding van de grachten waren afwatering, transport, en ook riolering.Veel buitenplaatsen hadden grote moestuinen. Ook werd er vaak land- en bosbouw bedreven. Sommige buitens, zoals Singraven hadden een watermolen. Hier werd hout gezaagd of graan gemaald, vaak van eigen bodem. Een goede waterhuishouding was cruciaal. 

Een speciaal soort buitenplaats zijn de buitengoederen van de textielfabrikanten. Deze vind je vooral in Twente. Dit zijn moderne landgoederen die veelal tussen 1850 en 1930 gesticht zijn, vaak op de plek van blekerijen of ververijen, de textielindustrie, een industrie waar water van groot belang was. Toen er pleziertuinen werden aangelegd op deze landgoederen nam water weer een belangrijke plek in met de aanleg van vijvers en andere waterlopen. 

Heel veel kastelen en buitenplaatsen hebben bijzondere waterornamenten zoals vijvers en fonteinen. Deze prachtige tuinelementen gaven status. De vijvers waren ook goed voor de biodiversiteit en in de winter kon men er ijs uit halen om de ijskelder te vullen.

Kastelen en buitenplaatsen en water zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook nu: een goede waterhuishouding is een noodzaak voor de instandhouding van kastelen en buitenplaatsen.  
We hebben nu heel veel vragen: Wat doen langere droge en natte periodes met dit erfgoed? Wat zijn de gevolgen voor de historische tuinaanleg en de biodiversiteit? Wat gebeurt met het huis als de gracht leeg komt te staan? Welke planten en bomen zullen verdwijnen door gebrek aan neerslag?  

Maak een Waterwandeling rond het Kasteel van Rhoon en vindt wellicht de antwoorden……


Terug naar agenda

Masterlinks Internet Solutions 2021