Open Monumentendag 2021 (12-09-2021)

Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2021 is “Mi casa es su casa“.

Op 12 september opent het Kasteel van Rhoon haar deuren voor deelname aan de landelijke Monumentendag.
Het thema is dit jaar "Mi casa es su casa", of vrij vertaald ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluiten we aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Het exacte programma zullen we in augustus verder invullen. Naast 3 rondleidingen verdeeld over de dag zal Dick de Graaff met zijn Quartet 2 x gedurende de middag optreden. Om op de dag meer "leven" in het kasteel te krijgen zullen er een aantal kraampjes - een Brocantemarkt - staan en op de Klokkezolder is een tentoonstelling.

Behalve rondleidingen organiseert Stichting Kasteel van Rhoon  op deze Monumentendag een Brocante markt. U kunt daar, als standhouder, bij zijn door voor deze dag een tafel (ca.1.60 meter) van 11.00-17.00 uur te  reserveren voor slecht 50 Euro.

Let op! De brocante is niet bedoeld als rommelmarkt. Wij zijn op zoek naar glaswerk, keramiek, schilderijen en dergelijke. De capaciteit is beperkt en daarom zal er een selectie plaatsvinden van de aanmeldingen. Aanmelding is dus nog geen gegarandeerde reservering.

Bij de selectie gaan wij uit van kwaliteit, originaliteit en diversiteit.  Wilt u deelnemen aan deze Brocante geeft u zich dan nu op via info@stichting-kasteelvanrhoon.nl

Verdere info over het programma volgt - hier alvast meer over het Dick de Graaff Quartet....

Dick de Graaf Quartet – Festive
Dick de Graaf – tenorsaxofoon, composities

Ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag als jazzmusicus verschijnt op 6 augustus Dick de Graafs nieuwe album Festive. Op prachtig vinyl, samen met een albumboek waarin Dick zijn ‘Werdegang’ vanaf de jaren tachtig tot vandaag beschrijft. Voor Festive schreef Dick tijdens de covid-19 lockdown acht nieuwe stukken waarin hij opnieuw zijn hybride benadering jazzmuziek laat horen.

In zijn eigen woorden: "Ik zie mijn muziek als een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn. Zolang ze ons als band maar inspireren tot verrassende ritmes, warmbloedige solo’s en aanstekelijk speelplezier.”

Nieuw is Dicks samenwerking met pianist Barry Green, met zijn creatieve en flexibele spel een van de steunpilaren van de huidige Engelse jazzscene en sinds kort woonachtig in Nederland. Als duo hebben zij een bijna telepathische verstandhouding waarbij bassist Jos Machtel en drummer Pascal Vermeer – die al eerder in bands van Dick samenspeelden – naadloos aansluiten. Een energieke en grenzeloze ritmesectie met internationale allure die swingend heen en weer beweegt tussen strakke begeleiding en onbekommerde vrijheid.

Als saxofoonsolist combineert Dick de Graaf zijn moderne muzikale ideeën met een ouderwets warm en diep saxofoongeluid. Zijn virtuoze improvisaties lijken op grillig geconstrueerde bouwwerken van een fantasievolle architect.

Behalve als saxofonist  heeft hij zich door de jaren heen ook gemanifesteerd als een vindingrijk componist en arrangeur. Geïnspireerd door zijn samenwerking met grootheden als Chet Baker, Misha Mengelberg, Jasper van ’t Hof, Toumani Diabaté en Erkan Ogur initieerde hij telkens weer verrassende eigen projecten. Daarin verkent hij steeds vaker de grensgebieden tussen de jazz, klassieke en wereldmuziek. Muziek van Jimi Hendrix, Westafrikaanse griots, J.S. Bach, Franz Schubert, Olivier Messiaen en Peter Schat gebruikt hij als actuele bronnen van improvisatie.

Teaser Festive:https://youtu.be/C5q33N5KVJo

Jazzheld Dick de Graaf in 1 minuut: https://youtu.be/QqQToDeVW9E