Toksjoo : de bevrijdingskoffer .......AFGELAST

Datum en tijd
19-05-2022 (van 19:45 tot 22:30)
Locatie
Klokkezolder
Prijs
€ 5.00

Helaas hebben we door gebrek aan belangstelling moeten besluiten deze voorstelling af te gelasten. 

Wie een kaartje heeft gekocht mag gratis naar de Toksjoo komen op 26 mei 19.30 uur in Theater Zuidplein (wel even melden bij Joop van der Hor via b.mediathor@upcmail.nl). Een deel van het programma van 19 mei zal daar naar toe worden overgeheveld, zie ook op de website van het Zuidpleintheater. 


BEVRIJDINGSKOFFER VOL MUZIKALE EN LITERAIRE VERRASSINGEN DOET KASTEEL VAN RHOON AAN

Joop van der Hor doet deze avond met een speciale Toksjoo het Kasteel van Rhoon aan. Mede in het kader van de lopende tentoonstelling "Oorlog en Vrede" (de laatste week) praat hij met gasten die met dit onderwerp bekend zijn dan wel er over gepubliceerd hebben. Mede ook met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd een actuele blik op een tijdsbeeld van oorlog waar de huidige generatie zich weinig bij kan voorstellen.

Vanaf 19:00 is er inloop en ook gelegenheid om de tentoonstelling (vrije toegang) te bezoeken. De entreeprijs voor deze Toksjoo is € 5,00 p.p. en de kaarten zijn online te bestellen via de button hierboven.Alvast een kleine impressie van de tot nu toe bekende gasten en hun voordracht dan wel achtergrond .......
  • Dick Gebuijs: schrijver, dichter, verteller
  • Roger Moreno: Sinti muzikant is de schrijver van het over de gehele wereld bekende ‘Requiem voor Auschwitz’. Hij brengt liederen, muziek en gedichten over oorlog, bevrijding en vrede.
  • Michiel Janzen: auteur van vele oorlogsboeken / trillers. Spreekt over zijn laatste boek het Vierde Rijk (wat als Hitler WOII overleeft?)
  • Tineke Nusink, beeldhouwer van de op 3 mei uitgereikte ‘Nooit meer Auschwitz Award’ en Joop van der Hor over ‘Laat Levie Leven & Maak Max Mogelijk
  • Hans Citroen, is een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam als beeldhouwer, fotograaf, schilder, en schrijver. Hij is vooral bekend door zijn bijdrage aan Kunst en Vaarwerk, en door zijn publicatie van enige werken over Auschwitz
  • 1 a 2 gasten aan de Toktafel
  • Presentatie: Joop van der Hor
Achtergrond over de gasten......

Roger Moreno werd geboren in Zwitserland. Zijn moeder is van Sinti-afkomst. Vanaf het moment dat hij dit ontdekt had in een land dat een heel erg negatieve politiek voerde ten opzichte van de de Sinti en Roma, wilde hij steeds meer van zijn volk weten. Hij ging muziek maken met oude liederen en melodieën. In 2012 had hij zijn meesterwerk af: hij had een eerbetoon beschreven voor al die onschuldigen die vermoord waren in Duitse vernietigingskampen, onder wie ook veel Roma en Sinti. Dit werk kreeg toen zijn wereldpremière in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is sindsdien op vele plekken in de wereld uitgevoerd. Op de avond dat het in Heerlen werd gespeeld, werd Roger onderscheiden met het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Een heel ontroerend moment.

Dick Gebuys (opgegroeid in Rotterdam-Charlois) is al vele jaren presentator van culturele evenementen. Hij trad ook regelmatig op in de Toksjoo op Zuid en bij poëziemanifestaties zoals die op het Kasteel Rhoon.  Rotterdammer Dick Gebuijs is behalve docent aan het Sintermeertenscollege in Heerlen, ook een begenadigd auteur van diverse boeken. Dick is ook host van een literaire talkshow in de Pauluskerk en schrijft prachtige gedichten over wereldse onderwerpen maar ook over alledaagse zaken. Vorig jaar verscheen van zijn hand de gedichtenbundel ‘Kampen des Doods’ met niet alleen indringende gedichten maar ook prachtige illustraties. De 2e Wereldoorlog heeft zijn bijzondere interesse en als hij na een week werken in het Limburgse weer voet zet in ‘zijn Rotterdam’ dan maakt hij graag een wandeling door de stad van zijn ouders en van zijn jeugd.

Roger en Dick zijn al meer dan dertig jaar bevriend. Het ‘Requiem voor Auschwitz’ inspireerde Dick tot een reeks gedichten rond ‘De Kampen des doods’. Een keuze daaruit werd in Heerlen door jonge scholieren gelezen bij dit ‘Requiem’.Vanavond presenteren zij gedichten rond de Holocaust, spreken zij over hun werk en brengen zij ook gedichten rond oorlog, vrede en bevrijding.  

Michiel Janzen (1967) volgde een bedrijfskundige opleiding in Antwerpen. Commerciële banen konden hem niet boeien, zijn voorliefde voor oorlogsverhalen bleef hem trekken. In 2012 publiceerde hij zijn eerste boek: Denken als een Generaal. In dit managementboek beschrijft hij wat we kunnen leren van het leiderschap van 12 grote generaals. Hierna besloot hij zich op fictie te richten. Het kostte hem zes jaar om het juiste niveau te bereiken. In 2018 bracht hij zijn eerste thriller bij Lannoo uit: De aanslag die moest gebeuren. Daarna volgde de Skorzeny-trilogie. Hitlers geheime Ardennencommando (2019), De jacht op de Führer (2020) en Het Vierde Rijk (2021). 

Hans Citroen (1947) volgde op Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag de richting schilderkunst van 1966 tot 1969. Daarna volgde hij tot en met 1973 een opleiding aan de Ateliers 63 in Haarlem. Met Bob van Persie beheerde hij van 1974 tot 1976 het kleinste museum van Nederland: het legendarische Museum de Keikdoos in het Rotterdamse Centraal Station. Citroen werd als kunstenaar bekend met Kunst & Vaarwerk, een kunstenaarscollectief dat hij in 1979 oprichtte met kunstenaars Cor Kraat en Willem van Drunen, en waarmee hij een grote rol speelde in de Rotterdamse kunstgeschiedenis op het gebied van kunst in de openbare ruimte. In 2010 maakte hij met zijn vrouw Barbara Starzy?ska het boek Auschwitz – O?wi?cim. In 2014 verscheen zijn boek Auschwitz de Judenrampeover een vergeten perron.