Dag van het kasteel

Datum en tijd
20-05-2024 (van 11.00 tot 17.00)
Locatie
Kasteel
Prijs
Gratis

Op de Dag van het Kasteel (ieder jaar op Tweede Pinksterdag) openen eigenaren en beheerders van kastelen en buitenplaatsen de poorten. Zo ook Stichting Kasteel van Rhoon. Er wordt een mooi programma samengesteld waarin het Kasteel centraal staat.

THEMA 2024: AAN TAFEL! 
Deze editie van de Dag van het Kasteel is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij we de focus leggen op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken. Ook nu zijn kastelen, buitenplaatsen en eten nog vaak met elkaar verbonden. Veel kastelen en buitenplaatsen zijn namelijk tegenwoordig een horeca locatie. Opnieuw worden veel locaties gebruikt voor heerlijke diners en gezellige ontbijtjes. 

De voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen kan op veel verschillende plekken worden gevonden, denk bijvoorbeeld aan de prachtige moestuinen. Deze moestuinen konden de kastelen en buitenplaatsen soms helemaal zelfvoorzienend maken. Zeker als de voedselvoorraad nog verder werd aangevuld door de producten van de boerderijen op het landgoed. Deze moestuinen stonden ook vol met groenten en kruiden van over de hele wereld. Ook kunnen er vaak ijskelders worden gevonden bij kastelen en buitenplaatsen die hielpen het eten te bewaren.
Daarnaast is er vaak ook binnen in het kasteel van alles te vinden rondom dit thema. Denk bijvoorbeeld ten eerste aan de keuken, waar al het eten werd gemaakt en geconserveerd. Ook de eetkamer en alle serviezen zijn een prachtig voorbeeld van de voedselcultuur binnen kastelen en buitenplaatsen. Meer info: https://dagvanhetkasteel.nl/ 

Ook het Kasteel van Rhoon heeft een bekende keuken o.l.v. meesterkok Ad Jansen en was jarenlang als restaurant, ook doordeweeks, in gebruik. Tegenwoordig is het meer een vergader- en evenementenlocatie waar echter op aanvraag nog steeds uitstekend gegeten kan worden want de keuken is modern en volledig ingericht, waar meesterkoks van GasteRhoon een geweldig diner kunnen voorschotelen aan de gasten. Meer info: https://hetkasteelvanrhoon.nl/