De geschiedenis van het kasteel


Het kasteel van Rhoon werd rond 1432 gebouwd door de familie Van Duivelandt. Hoe het kasteel er in die tijd precies uit heeft gezien is onbekend. Na diverse overstromingen en branden kreeg het kasteel zijn huidige vorm in 1598 en werd ‘Het Witte Huis’ genoemd. In 1683 gaat de familie Duivelandt failliet en kocht de familie Bentinck het kasteel als buitenhuis. De familie woonde voornamelijk in Den Haag, waar ze nauwe contacten onderhielden met de Prins van Oranje.

Begin de negentiende eeuw werd de voorgevel van het kasteel veranderd naar de huidige vorm door Willem Gustaaf Frederik Bentinck. Mede door de verbouwing liepen de schulden te hoog op, waardoor het kasteel in 1830 verkocht werd aan één van de belangrijkste Nederlandse reders van de negentiende eeuw, Anthony van Hoboken. De familie heeft tot aan de dood van Edward van Hoboken het kasteel bewoond, hierna kwam het in beheer van opzichters.

Met de uitbraak van de oorlog in 1940 kreeg het kasteel een militaire functie. Hierdoor werd er veel van de omgeving veranderd en werd het kasteel van zijn interieur ontdaan. Na de oorlog blijft het kasteel verwaarloosd en leeg achter. Om het kasteel te redden van de sloop komt het uiteindelijk in handen van Stichting Kasteel van Rhoon die het kasteel heeft gerestaureerd en ingericht.