met schrijvers Anna Enquist, Marieke Lucas Rijneveld & Jessica Durlacher

Datum en tijd
11-03-2023 (van 16.30 tot 21.00)
Locatie
Empirezaal en Kerkzaal
Prijs
€ 50.00

Kaarten bestellen


Lezersfestival - Culinair Cultureel 2023

Zaterdag 11 maart 2023 – de 1e zaterdag in de 88e Boekenweek. Na het grote succes in het afgelopen jaar, organiseert de Stichting Het Kasteel van Rhoon opnieuw een mooi literair evenement tijdens de Boekenweek.
Op zaterdag 11 maart bent u van 16.30 – 21.00 uur van harte welkom in Het Kasteel om de volgende drie topauteurs te horen, te zien en te spreken.

Dit keer hebben wij Anna Enquist, Marieke Lucas Rijneveld en Jessica Durlacher bereid gevonden aan te schuiven. U ontmoet ook Jan Hoogendoorn weer want ook dit keer zal hij de auteurs interviewen over hun werk, ambities en drijfveren. 

Ook GasteRhoon is weer bereid aan het festival mee te werken door een drie gangen diner samen te stellen dat geserveerd wordt tussen de verschillende presentaties.

ANNA ENQUIST
Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Het tragische verlies van haar dochter Margit komt terug in haar roman Contrapunt (2008), waarin het hoofdpersonage als pianist probeert Bachs Goldbergvariaties te doorgronden, om het verlies van haar dochter te verwerken. 

Haar laatste boek 2022 getiteld "Sloop” heeft mooie recensies gekregen. Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus. Ze wordt beschouwd als een belangrijk componist, maar vrijwel niemand weet dat ze onder pseudoniem haar geld verdient met het schrijven van platvloerse reclamedeuntjes. Wat ook niet helpt: het meezeulen van een moeilijke jeugd en een woelig liefdesverleden. En ondertussen tikt en dwingt de tijd. Alice Augustus is bijna veertig en heeft een knellende kinderwens. Sloop is een roman over kunst en liefde, scheppen en baren – en een mensenleven in al zijn aangrijpende kwetsbaarheid. Over dit boek zal Jan Hoogendoorn Anna beslist een aantal interessante vragen stellen. Meer info over deze schrijver vind je hier

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD 
De jongste auteur tijdens dit festival. Marieke Lucas Rijneveld (geboren als Marieke Rijneveld, Nieuwendijk, 20 april 1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de Booker International Prize. 

Fantoommerrie, de tweede dichtbundel, verscheen in februari 2019 en won de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. In november 2020 verscheen de tweede roman Mijn lieve gunsteling, die in februari 2021 werd opgenomen op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs en werd onderscheiden met de F. Bordewijk-prijs 2021. In 2021 kwam de dichtbundel Komijnsplitsers uit in een taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt! Kortom een van de meest boeiende auteurs op dit moment. Meer info over deze schrijver vind hier
 
JESSICA DURLACHER
Voordat ze debuteerde als schrijfster, was Durlacher criticus en columniste. Tijdens haar studie richtte zij met anderen het literaire tijdschrift De Held op, waarin zij interviews, recensies en het verhaal 'Schoorstenen' publiceerde. Uit Durlachers bezigheden bij De Held vloeiden haar latere journalistieke activiteiten voort, als criticus en columnist bij onder andere de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tijd en HP/De tijd.

Zowel haar romandebuut Het Geweten als De dochter worden ook wel aangeduid als 'tweede-generatieromans': in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van Nederlandse ouders die in de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen hebben overleefd, zelf hebben zij de oorlog en de bezetting niet meegemaakt. Voor haar romandebuut ontving Durlacher de Debutantenprijs en het Gouden Ezelsoor. Ook werd de Duitse vertaling genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen. Haar roman De dochter werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen en de NS Publieksprijs.

Recent verscheen haar boek De Stem, dat speelt in de jaren dat het moslim terrorisme heel dichtbij kwam in ons land, aan het begin van dit millennium. Neer info over deze schrijver vind je hier

Aanvullende info
Kosten: 50,- pp inclusief 3-gangen diner en consumpties.
Graag bij het reserveren opgeven vis, vlees, vegetarisch of vegan.