met schrijvers Simone van der Vlugt, Anna Enquist en Marieke Lucas Rijneveld

11-03-2023 (van 16.30 tot 21.00)
Empirezaal en Kerkzaal

Lezersfestival - Culinair Cultureel 2023

Zaterdag 11 maart 2023 – de 1e zaterdag in de 88e Boekenweek. Na het grote succes in het afgelopen jaar, organiseert de Stichting Het Kasteel van Rhoon opnieuw een mooi literair evenement tijdens de Boekenweek.
Op zaterdag 11 maart bent u van 16.30 – 21.00 uur van harte welkom in Het Kasteel om de volgende drie topauteurs te horen, te zien en te spreken.

Dit keer eindelijk Simone van der Vlugt die om persoonlijke redenen de vorige keer moest afzeggen. Verder komt Anna Enquist en hebben we Marieke Lucas Rijneveld bereid gevonden aan te schuiven. U ontmoet ook Jan Hoogendoorn weer want ook dit keer zal hij de auteurs interviewen over hun werk, ambities en drijfveren.
De komst van Eline Schellekens, Rotterdams spoken word dichter en net afgestudeerd aan de Willem de Koning Academie, is nog niet zeker.

Ook GasteRhoon is weer bereid aan het festival mee te werken door een drie gangen diner samen te stellen dat geserveerd wordt tussen de verschillende presentaties.

SIMONE VAN DER VLUGT
Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië. Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen. Voor de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige.

In 2012 is Simone van der Vlugt een nieuwe weg ingeslagen met de thrillerreeks waarin rechercheur Lois Elzinga de hoofdrol speelt. Hiervan zijn inmiddels drie delen, Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom, verschenen. Van deze trilogie is in 2018 door Endemol een televisieserie gemaakt met de titel Lois. In 2019 verscheen een omnibus van de boeken. Daarna verschenen in 2016 Toen het donker werd, en in 2017 De doorbraak. Sinds 2009 schrijft Simone van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland, begin 2012 kwam Rode sneeuw in december en in 2015 De lege stad. In 2016 volgde Nachtblauw, dat aan vijftien landen werd verkocht. In 2017 verscheen Ginevra, in 2018 Het schaduwspel en in 2019 Wij zijn de Bickers!, Van der Vlugts eerste historische non-fictieboek. Eerder schreef ze historische jeugdboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschenen. Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt. Samen reisden zij door Portugal wat resulteerde in Fado e Festa. Simone schreef de teksten en Wim maakte de prachtige foto’s. Voorjaar 2014 verscheen Friet en Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen.

ANNA ENQUIST
Anna Enquist (Amsterdam, 19 juli 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer. Ze is psychoanalytica en debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. Met haar eerste roman Het Meesterstuk (1994) vestigde ze meteen haar naam als schrijfster.

Enquist trouwde met de Zweedse cellist Bengt Widlund, met wie ze twee kinderen kreeg. Op 3 augustus 2001 kwam hun toen 27-jarige dochter Margit op de Dam te Amsterdam om het leven bij een verkeersongeluk, toen zij op haar fiets werd overreden door een vrachtwagen zonder dodehoekspiegel die afsloeg naar rechts. Mede dankzij Enquist werd zo'n spiegel bij vrachtwagens verplicht gesteld vanaf 2003.

Het tragische verlies komt terug in haar roman Contrapunt (2008), waarin het hoofdpersonage als pianist probeert Bachs Goldbergvariaties te doorgronden, om het verlies van haar dochter te verwerken.
Haar laatste boek 2022 getiteld "Sloop” heeft mooie recensies gekregen. Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus. Ze wordt beschouwd als een belangrijk componist, maar vrijwel niemand weet dat ze onder pseudoniem haar geld verdient met het schrijven van platvloerse reclamedeuntjes. Wat ook niet helpt: het meezeulen van een moeilijke jeugd en een woelig liefdesverleden. En ondertussen tikt en dwingt de tijd. Alice Augustus is bijna veertig en heeft een knellende kinderwens.

Sloop is een roman over kunst en liefde, scheppen en baren – en een mensenleven in al zijn aangrijpende kwetsbaarheid. Over dit boek zal Jan Hoogendoorn Anna beslist een aantal interessante vragen stellen.

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD
De jongste auteur tijdens dit festival. Marieke Lucas Rijneveld (geboren als Marieke Rijneveld, Nieuwendijk, 20 april 1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de Booker International Prize.

Fantoommerrie, de tweede dichtbundel, verscheen in februari 2019 en won de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. In november 2020 verscheen de tweede roman Mijn lieve gunsteling, die in februari 2021 werd opgenomen op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs en werd onderscheiden met de F. Bordewijk-prijs 2021. In 2021 kwam de dichtbundel Komijnsplitsers uit in een taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt! Kortom een van de meest boeiende auteurs op dit moment.

Aanvullende info
Kosten: 50,- pp inclusief 3-gangen diner en consumpties.
Graag bij het reserveren opgeven vis, vlees, vegetarisch of vegan.