Vliegveld Waalhaven

Datum en tijd
28-04-2024 tot 21-05-2024 (za & zo van 14.00 - 17.00 uur)
Locatie
Klokkezolder
Prijs
Gratis

Vliegveld Waalhaven, vliegveld om de hoek. 

Op 10 mei 1940 ’s ochtends om vijf voor vier werden de gebouwen van Vliegveld Waalhaven vernietigd door Duitse bombardementen. Spoedig daarna werd het vliegveld ingenomen door Duitse para’s, die geland waren in de Rhoonse polder ten zuiden van het vliegveld. Later volgde de vernietiging van het grasveld ( de landingsbaan) door onze afweer en  Engelse vliegtuigen die bombardementen uitvoerden, zodat het onbruikbaar zou zijn voor de Duitse vliegtuigen. Zo kwam er een einde aan het eerste burgervliegveld van  Europa, dat door de mobilisatie in september 1939  een militair vliegveld werd. Het eerste vliegtuig vertrok op 26 juli 1920, maar het vliegveld werd pas in september 1922 officieel geopend.

Het wel en wee van het vliegveld, met o.a. de vliegtuigfabriek van Frits Koolhoven, die in Rhoon, in de Mariahoeve woonde, op de hoek Molendijk-Groene Kruisweg, is van 28 april tot met 20 mei 2024 te zien op de Klokkezolder van Het Kasteel.  

Samengesteld uit "collectie van Dongen
Frans Gordijn stelde deze tentoonstelling samen uit de uitgebreide verzameling over Vliegveld Waalhaven / vliegtuigfabriek Koolhoven van zijn overleden schoonvader Kees van Dongen. Kees van Dongen was in zijn jeugd, net van de ambachtsschool, werkzaam in de vliegtuigfabriek van Frits Koolhoven op het vliegveld en verzamelde in zijn latere leven fotomateriaal en gegevens over het vliegveld en de fabriek van Frits Koolhoven. Deze uitgebreide verzameling "Collectie van Dongen” is nu ondergebracht bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. 

Beleef Waalhaven op film
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Bas Romeijn, die korte historische documentaires maakt op basis van oud filmmateriaal, een compilatie gemaakt van zes van zijn filmpjes die elk een markant moment tonen uit de geschiedenis van het eerste vliegveld voor de burgerluchtvaart. Die oude films zonder geluid, heeft hij van realistisch lijkend geluid en commentaar voorzien. Zoals bij de vliegshow in 1937 waar lijkt het alsof het toen al is opgenomen.  Zelfs het oorspronkelijke motorgeluid van de Graf Zeppelin heeft hij hiervoor teruggevonden en in de film "1932 De Graf Zeppelin bezoekt Vliegveld Waalhaven"  gemonteerd.
In de film "1924 Het eerste Rotterdam van boven” komen we een luchtopname van de Psychiatrische Inrichting Maasoord in Poortugaal tegen en in de film "De FK 58 Een droom die in vlammen op ging” zien we de mannen van de Vliegtuigenfabriek Koolhoven in 1939 aan het werk.

Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei en tevens de Dag van het Kasteel, is de slotdag van de expositie.