Upstairs/Downstairs

Datum en tijd
29-05-2023 (van 11:00 tot 17:00)
Locatie
Kasteel
Prijs
Gratis


Op de Dag van het Kasteel (ieder jaar op Tweede Pinksterdag) openen eigenaren en beheerders van kastelen en buitenplaatsen de poorten. Zo ook Stichting Kasteel van Rhoon. Het thema van deze editie is :Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Er wordt een mooi programma samengesteld waarin het kasteel en het thema centraal staat. Het programma van de dag zal in mei bekend gemaakt worden.   

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs.

Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Hoewel kasteel personeel natuurlijk overal in een kasteel aanwezig was zijn er een aantal plekken en ruimtes meer verbonden aan het personeel dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de keukens en koetshuizen van kastelen en buitenplaatsen. Deze ruimtes waren belangrijke werkplaatsen van het personeel waar de werkgevers zich vrijwel nooit hoefden te begeven.Het personeel had dus vaak een heel "eigen” gedeelte van het huis. Zo hadden ze op veel locaties eigen slaapvertrekken zodat zij altijd dicht bij hun werkgevers in de buurt waren.

Naast de vaak bekende eigenaren van het kasteel of de buitenplaats woonden er dus ook nog verschillende andere mensen in het gebouw die allemaal hun eigen leven leidde en eigen verhaal hebben.Link naar de website Dag van het Kasteel - pagina Kasteel van Rhoon