VAN DAAR NAAR HIER

Datum en tijd
15-06-2024 tot 07-07-2024 (za. & zo. van 14:00-17:00)
Locatie
Klokkezolder
Prijs
Gratis

De tekeningen van Pim van Halem en de ruimtelijke werken van Mia van der Burg in de tentoonstelling VAN DAAR NAAR HIER zijn gemaakt tijdens en na hun verblijven (AiR’s)* in Ierland en in de Noordoostpolder. 

De textiele werken van Mia van der Burg: 
Zowel in de ‘Polderwerken’ als in de ‘Ierse’ werken spelen de gevolgen van beslissingen die genomen worden door beleidsmakers een grote rol in het leven van de inwoners:
Door de inpoldering van de Zuiderzee verloren vissers hun werk, boeren kregen juist kansen om een nieuw bestaan op te bouwen op de nieuwe grond.
Titels als "Graan voor vis”, "Graanlust”, en "Land van belofte” verwijzen naar de opbouw van het nieuwe leven van de boeren in de polder.
De titel "Vissers’ hoop” daarentegen wijst op de teloorgang van de visserij op de Zuiderzee. De vissers hebben jaren strijd geleverd tegen de aanleg van de Afsluitdijk, maar moesten uiteindelijk hun hoop opgeven. 

     
                "OUD GOUD (10)"                                                                     "Vissers' hoop"

Naar aanleiding van het verblijf in Ierland maakt Van der Burg objecten onder de noemer OUD GOUD.
Het (blad-)goud in de werken staat voor het recht op gratis turfsteken dat de Ieren al vanaf de Middeleeuwen hadden: een goedkope manier van brandstofverbruik.
Tot groot verdriet van veel Ieren is dit recht sinds vorig jaar komen te vervallen vanwege de vervuilende lasten van het turfsteken voor het milieu. De leeggestoken veengronden moeten zich weer herstellen.De serie OUD GOUD is een gouden herinnering voor vele Ieren, gekoesterd in zachte wol. 
Meer info over Mia op de site https://miavanderburg.nl

De tekeningen van Pim van Halem:
Zowel in de weidse Noordoostpolder als aan de ruige Westkust van Ierland raakt ‘beeldend tekenaar’ Pim van Halem geboeid door de specifieke kenmerken van het landschap. Het duurt even voordat hij die kenmerken in zich heeft opgenomen, maar dan tekent hij de landschappen uit zijn hoofd met pen en inkt.

     
                                "Klimmende kimmen"                                                "West Coast Sea Sides"

In de Noordoostpolder ontstonden zo de series "South Sea Bottom”, "Klimmende kimmen” en "Horizonnen”. En in Ierland ‘Ierse heuvelen’ en ‘West Coast Sea Sides”. De grootste tekening, "Clew Bay” werd terug in het atelier met kleurpotloden ingekleurd.  
Meer info over Pim via http://pimvanhalem.com of op https://365pentekeningen.nl

De officiële opening van de expositie is op zondag 16 juni om 14:00 uur

De kunstenaars zijn alle zaterdagen en zondagen aanwezig van 14:00 - 17:00 uur (m.u.v. 23 juni) en de toegang tot deze tentoonstelling is vrij.

)* AiR | Artist in Residence = Een artist-in-residence is een kunstenaar of creatieve maker die wordt uitgenodigd om tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van haar of zijn bekende omgeving. Dit geeft hen de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden. Soms staat ook het ontmoeten van andere culturen, kunstenaars, materialen of leefomgevingen centraal.