Julia en Willemijnezaal


Deze zaal geeft een mooi uitzicht over de moestuin. Het oorspronkelijke tuinontwerp van Roelant Roghman uit 1647 is in deze zaal te zien. Het gaat hierbij niet om het origineel, maar een vergrote kopie. Roghman heeft tussen 1645 en 1648 twee reizen door Nederland gemaakt en 200 kastelen en buitenplaatsen nagetekend. Zo kwam hij tijdens zijn tweede reis in Rhoon om het landgoed te bestuderen en te tekenen. Hoe waarheidsgetrouw de tekeningen zijn, weten we niet zeker. Een mate van fantasie was namelijk in die tijd niet ongewoon.  

De twee portretten in deze zaal zijn geschonken door de stichting Anthony van Hoboken. Het gaat hier om Jacobus van Hoboken (18210-1869) en Sara Lydia van Vollenhoven (1813-1869), de zoon en schoondochter van Anthony van Hoboken. Jacobus kreeg als tweede zoon niet de titel Van Rhoon en Pendrecht en zal hierdoor niet in het kasteel hebben gewoond. 

Net als de Alveradezaal was de Julia en Willemijnezaal vroeger een slaapkamer. En is genoemd naar Julia Willemijne van Geldrop, de echtgenote van Boudewijn van Roon (1360-1405).